Blog
Prijetno branje

Ritmi imunskega sistema

Epidemije in pandemije so vedno bile in vedno bodo! Zdaj je vse pač osredotočeno le na korona virus, čeprav je nenehno prisotna tudi tudi kopica drugih mikrobov. Že leto in pol nas mediji informirajo o številu mrtvih zaradi covida-19 in zastrašujejo s podatki, ki so zagotovo namenjeni povečanju prodaje mask, razkužil, testov in cepiv.

Navadna robida, Rubus fruticous L., je ena izmed najstarejših zdravilnih rastlin.  Robido mnogi poznajo le kot jagodičje, saj so njeni plodovi okusni in lahko prebavljivi. V zdravilne namene pa uporabljamo poleg okusnih jagod tudi ostale dele rastline: liste, stebla in korenine. V Rusiji se robida zaradi trnja na vejah imenuje ježevika ali ježeva jagoda. Robidovje Rusi zasajajo v bližini hiš, kar naj bi jih ščitilo pred tatovi in zlimi duhovi.

Medtem ko mnogi strokovnjaki s področja imunologije zagovarjajo naravno imunost, je v svetu obveljalo stališče do nujnega cepljenja. Cepljenje je ponekod postalo celo obvezno, pa tudi če (še) ni, se ljudje množično odločajo zanj – ne le zaradi zaščite pred covidom, ampak tudi zaradi svobode. Nekoč so za svobodo odhajali v partizane, danes pa na cepljenje!

Sofrito, začimba iz čebule in česna, je osnovna sestavina v kuhinjah na Portoriku. Uporablja se kot omaka, salsa, kot osnova za paelo ali kot začimba za druge jedi.
Nedavne raziskave kažejo, da je morda prav ta tradicionalna portoriška začimba povezana z znatno manjšim tveganjem za nastanek raka dojke.

Naj bo hrana vaše zdravilo in zdravilo vaša hrana (Hipokrat)

Naravna rešitev za težave z menopavzo s pomočjo ovsene kaše in čebulne juhe

V tradicionalni medicini sta ovsena kaša in čebulna juha poznani kot naravni način preprečevanja težav v času menopavze, imata pa tudi vrsto drugih zdravilnih učinkov.

Dejstvo je, da način življenja prinaša vedno več stresa, kronične utrujenosti, poklicne izgorelosti in posledično depresije in nevroze. V veliko pomoč pri premagovanju teh problemov, predvsem pa kot preprečevanje bolezni, ki jih ta stanja povzročajo, so nam lahko tradicionalne metode zdravljenja in fitoterapija. Obstajajo namreč preizkušene metode zaščite telesa pred preobremenitvijo živčnega sistema, ki je vzrok za depresije in nevroze.