Подвесные унитазы - Интернет магазин
игры на дисках- гитара

zapis 15.10.2015 - TIBETANSKE VAJE ZA ŽENSKE

V knjigi Praktika zdravja sibirske doktorice  Valentine Ramiro, ki je pred leti izšla tudi v slovenščini,  so prvič predstavljene tudi tibetanske vaje  za ženske. Valentina Ramiro je   tibetanske vaje pomlajevanja za ženske  predstavila z željo, da bi ženske izvajale vaje, ki ustrezajo njeni naravi in njenim potrebam.  Opozarja namreč, da je žensko telo tako fizično kot energijsko oblikovano drugače kot moško, zato so vaje temu primerno drugačne.

Pet tibetanskih vaj, poznanih tudi po imenu »pet tibetancev« ali »pet obredov pomlajevanja«, je prvi objavil Peter Kelder leta 1939 v svoji knjižici z naslovom Oko razodetja (TheEyeofRevelation). V tej knjižici je Kelder zapisal svoje pogovore z upokojenim polkovnikom Bradfordom, ki mu je predal informacijo o tehniki tibetanskih lam, ki naj bi s temi vajami odkrili vrelec mladosti. Ostarel polkovnik je, kot navaja Kelder, po upokojitvi nekaj časa živel z lamami, prevzel njihov način življenja in vsak dan z njimi delal te vaje. Namesto sključenega starega gospoda, ki je pri hoji uporabljal palico, se je v Ameriko menda vrnil gospod s hojo mladeniča.

»Pet tibetancev« je starodavna tibetanska tehnika joge vinyasa, kar v sanskrtu pomeni »nepretrgano zaporedje gibanja«. Pomlajevalen učinek potrjujejo in dejansko izkazujejo ljudje, ki vaje redno opravljajo. Skeptiki seveda v pomlajevalni učinek teh vaj ne verjamejo, pa tudi telovadijo ne. Kar precej ljudi poznam, ki redno telovadijo »po tibetansko« in vsi so videti od 10 do 15 let mlajši kot so v resnici. Tudi njihovo zdravstveno stanje je odlično.

Moja prijateljica, sibirska doktorica Valentina Ramiro kaže vsaj 15 let manj kot jih ima. Tibetanske vaje dela že 20 let. Ko se je šolala na Medicinski akademiji v Lhasi, je med tehnikami tradicionalne tibetanske medicine poleg tibetanskih vaj, ki so jih izvajali lame, spoznala tudi  vaje za ženske in jih kot prva v svetu predstavila v svoji knjigi Praktika zdravja. Tehniki sta različni za moške in ženske, čeprav v svetu poznajo predvsem moško tehniko tibetanskih vaj, ki jo izvajajo tudi ženske, kar pa ni prav. Vaje namreč niso le telovadba, ampak so vaje za pravilen pretok in porazdelitev življenjske energije v telesu. Energijski centri in meridiani, skozi katere ta energija teče so sicer enaki pri moških in pri ženskah, drugačna pa je porazdelitev energije, ker sta moški in ženska ne le fizično, ampak tudi energijsko drugačna. Zato je tudi tehnika petih tibetanskih pomlajevalnih vaj za ženske drugačna kot za moške.

 Iz knjige Praktika zdravja povzemam pet tibetanskih vaj za ženske s priporočilom vsem ženskam, naj postanejovaša vsakodnevna telovadba. Vsem tistim ženskam, ki  že telovadijo po moški varianti, pa priporočam, da poizkusijo spodaj opisane vaje in same prepoznajo razliko.

Iz lastne izkušnje priporočam tudi »tehniko spanja« kot je predstavljena na sliki 20. Spanec bo krepčilen in že samo nekaj ur spanja v tem položaju vam bo dalo več kot dovolj energije za naporen delovni dan. Ta položaj se sicer v medicini uporablja pri nezavestnih, da ne aspirirajo vsebine iz ust v pljuča. 

Prva vaja: Stojte zravnano, stopala so vzporedno v širini bokov, kolena rahlo pokrčena. Osredotočite se na točko, ki se nahaja približno za tri ali štiri prste pod popkom. Da si boste olajšali to vajo, položite roki  eno na drugo na to točko vašega telesa.
Držite se sproščeno, vendar vzravnano, pri tem pa si predstavljajte, da ste se ukoreninili globoko v zemljo. Istočasno z vdihom iztegnite roki stran od sebe kot dve krili (slika 1).
Začnite se počasi vrteti okrog svoje osi, hitrost povečujte po lastni presoji. Pogled poskušajte obdržati na eni točki, ki je na višini vaših oči. Za konec sklenite dlani v višini prsi, kolena naj bodo rahlo pokrčena in še vedno glejte v točko, ki ste si jo izbrali (slika 2). Ravnotežje se vam bo povrnilo, ko boste pozorni na dihanje in se osredotočeni na točko pod popkom.

Druga vaja: Lezite na hrbet. Pazite na dihanje in se zopet osredotočite na točko pod popkom. Z vdihom istočasno vzdignite glavo in pokrčene noge proti trebuhu. S tem boste razbremenili predel hrbtenice ob pasu (slika 3).
Z naslednjim vzdihom iztegnite obe nogi, ki so razprte za širino bokov, proti stropu. Stopala so v pravem kotu glede na goleni, kolena so popolnoma iztegnjena (slika 4). Ostanite v tem položaju 3 – 4 vdihe in izdihe.
Pri izdihu počasi spustite goleni (na tak način sprostite pritisk na ledveni del hrbtenice), kasneje pa še stegna in glavo istočasno.
Za premor naredite tri do štiri vdihe in izdihe. Po premoru začnite vajo od začetka.
Opozorilo: Ko delate vaje, pazite na ujemanje dihanja z gibanjem oz. z drugimi besedami na to, da se vdih in gib začneta istočasno (sape v nobenem primeru ne smete zadrževati). Premor med vajami pri začetnikih ne sme trajati manj, kot je trajala sama vaja.

Tretja vaja: Postavite se na kolena, noge so vzporedno v širini bokov (slika 5). Prsti na stopalih so zravnani, sama stopala pa so pod pravim kotom glede na tla (slika 6). Roki položite na spodnji del trebuha (slika 7). Držite se vzravnano, glavo nagnite naprej, brado položite na prsi, tako da raztegnete vratne mišice (slika 8). Pri tem se ne priklanjajte. V tem položaju 3 – 4-krat vdihnite in izdihnite.
Pri naslednjem vdihu s polkrožnim gibom glavo nagnite nazaj (slika 9). Z dlanmi se naslonite na zadnjo stran stegen pod zadnjico in se nagnite nazaj tako, da s hrbtom naredite lok (slika 10). Rame so spuščene, dihanje je sproščeno. Glavo počasi spuščajte nazaj, sprostite mišice spodnje čeljusti, usta so rahlo odprta (slika 11). V tem položaju ostanite 3 -4 vdihe in izdihe.
Za zaključek se za sprostitev spustite na tla v položaj zarodka: zadnjica je na petah, čelo na tleh, roki in rame počivajo poleg nog, dlani so obrnjene navzgor (slika 12). Začetniki naj bodo v tem položaju toliko časa, kot so ga porabili za izvedbo vaje.

Četrta vaja: Sedite na tla, pri čemer se naslanjate na iztegnjeni roki, dlani položite poleg zadnjice, prsti so rahlo razprti. Brado položite na prsi, da raztegnete mišice na vratu (slika 13). Iztegnite noge, stopala so vzporedno v širini bokov. Ponovno si predstavljajte, da ste se trdno ukoreninili v zemljo.
Z naslednjim vdihom počasi dvignite medenico, glavo pa spustite nazaj. Mišice spodnje čeljusti so sproščene. Ostanite v tem položaju za 3 – 4 vdihe in izdihe (slika 14). Vrnite se v začetni položaj.
Po končani vaji sedite na tla in ne da bi se napenjali, nagnite zgornji del telesa nad razkrečene noge. V tem položaju se raztegujejo trebušne mišice (slika 15).

Peta vaja: Lezite na trebuh. Dlani položite na tla poleg prsi. Brado potegnite k bradi. S čelom se morate dotikati tal (slika 16). Nogi rahlo razmaknite, prsti na nogah so obrnjeni naprej, sama stopala pa so pod kotom devetdeset stopinj glede na tla (slika 17).
Medtem, ko se opirate na roke, počasi vzdigujte zgornji del trupa. Glavo nagnite nazaj, mišice spodnjega dela so sproščene, usta so odprta. V položaju kobre (slika 18) 3 – 4-krat vdihnite in izdihnite.
Zdaj, ne da bi spremenili položaj rok in nog, dvignite zadnjico navzgor. Pete poskušajte pritiskati k tlom, brado pa v prsi. Ta položaj spominja na prevrnjeno črko V (slika 19). Ko ste 3 – 4-krat vdihnili in izdihnili, se vrnite v položaj kobre. Za sprostitev po opravljenih vajah je zelo primeren položaj, v katerem pogosto spimo (ta položaj omogoča, da so sproščene trebušne mišice, v njem občutimo celotno telo).
Lezite na trebuh, desno nogo pokrčite in potegnite proti rami. Glavo obrnite na stran, tako da gledate skrčeno nogo. Desno roko, pokrčite v komolcu ter jo položite poleg glave, levo pa iztegnite vzdolž telesa. Čez nekaj časa zamenjajte roko in nogo. Glavo imejte vedno obrnjeno proti skrčeni nogi (slika 20).

Število ponovitev vseh vaj naj bo 21.
In še en nasvet za tiste, ki imajo težave pri tehniki dihanja s trebušno prepono: smeh je najboljša vaja za krepitev trebušne prepone.

Гантели и штанги. Купить гантели и штанги
Детские спортивные костюмы