Подвесные унитазы - Интернет магазин
игры на дисках- гитара

OBRED OB ZIMSKEM SONČNEM OBRATU

JAMA PEKEL, 22.12.2015 ob 17.00

 V obredih ob zimskem sončnem obratu ali solsticiju so naši davni predniki Sonce kot nebesni ogenj simbolično prenesli v podzemske jame. Zimski sončni obrat so praznovali kot praznik boga Sonca in verjeli, da ta dan Sonce premaga temo, saj se dan  prične znova daljšati, kar simbolizira zmago dobrega nad zlim.

Združitev ognja in zemlje ali Sonca in Zemlje je sporočilnost in namen šamanskega obreda ob zimskem sončnem obratu.   Arhaični človek je bil »homoreligius« in se je neposredno sporazumeval z bogovi in duhovi. Religija ni bila le verovanje, ampak je človeku omogočala tudi povezovanje z nadnaravno silo, ki je močnejša od človeka in je izvor vsega. To silo so šamani v obredih v času sončnih obratov posredovali ljudem. Praslovanska beseda »obred« pomeni postaviti v red. Torej gre za postavitev človeka v red v vsem pomenu besede – v red s samim seboj, svojimi mislimi, čustvi, dejanji, pa tudi v red z naravnimi zakonitostmi in vesoljnim redom. Naši davni predniki so vedeli, da je človek del boga , ki so ga prepoznavali v naravi in naravnih pojavih. Človekova zavest je bila razširjena navzven in zato so v obredih častili naravo in se z njenimi energijami znali povezovati.

 

Znano je, da je v podzemnih jamah nizko radonsko sevanje, kar krepi odpornost organizma in povečuje možnost izjemnega energijskega pretoka ter uskladitev s t.i. Schumannovo frekvenco. Danes ponovno odkrivamo modrost svojih prednikov, ki so poznali blagodejno delovanje energij v podzemnih jamah na človekovo telo, dušo in duha. Energije so še posebej močne v času solsticija. Naši davni predniki so častili Sonce in ga prepoznavali kot najvišje božanstvo, ki ga Slovani poznamo pod imenom Svarog in ga ob zimskem sončnem obratu slavimo kot mladega Svaroga – Svarožiča, ob poletnem sončnem obratu kotIvana Kupala, Slovenci pa kot Kresnika. Krščanstvo je ta dva staroverska praznika povzelo in stara slovanska bogova preimenovali v Božičin Janeza Krstnika.

 

Jama Pekel je biser štajerskega kraškega sveta in leži v osrčju Savinjske doline.  Od zunaj je videti kot pekel, ko pa človek vstopi pod zemljo, zazna čudovito energijo, ki « pekel spremeni v nebesa«.

Svet pod zemljo simbolizira našo podzavest in je nekakšna  arena konfliktov naše vesti. V

šamanskem obredu pod zemljo bomo zato očistili našo podzavest, si spremenili program, ki so nam ga vsilile «sile teme«, in se podali na pot proti Nebesom, kamor nas bosta vodili naša čista vest in vest (kot sporočilo) rodnih bogov. Obred je pot, ki jo bomo simbolično prehodili v  jami Pekel. To je pot k samemu sebi, pot prepoznanja lastnega namena in pot iz teme v svetlobo.

 

Z vodenim obredom, ki ga bo izvajal slovenski šaman Aleksander Žitnik, in strokovnim vodenjem vodičev turističnega društva Šempeter po jami Pekel boste doživeli čudovito izkušnjo in z obnovljeno energijo krenili na pot  iz Pekla do »Nebes«.V prvem delu obreda bo Aleksander igral na boben, ki ga je posebej zanj iz lesa sibirske cedre in kože sibirskega jelena izdelal selkupski šaman Jura, v drugem delu pa bo igral na boben s kožo sibirskega severnega jelena, kar simbolizira povezavo s Soncem.

PrispevekTurističnemu društvu Šempeter v Savinjski doliniza  strokovno voden ogled jame Pekel in topel napitek je 6 EUR.  Za predavanje o pomenu in namenu obreda ter za obred s šamanskim bobnom pa so prispevki prostovoljni. Zbor udeležencev je pri informacijski pisarni Jame Pekel Šempeter v Savinjski dolini dne 22.12.2015 ob 17.00. Prijave posredujte na el.naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.ali na tel. 031 338 014.

 

Maria Ana Kolman

29.11.2015

Гантели и штанги. Купить гантели и штанги
Детские спортивные костюмы