Подвесные унитазы - Интернет магазин
игры на дисках- гитара

Ustavimo staranje

Staranje je proces, ki se odvija z različno hitrostjo. Vrsta strokovnjakov se ukvarja z vprašanjem,
kako upočasniti procese staranja in posledično podaljšati življenje.

Članek v pdf

Iz knjige Praktika zdravja povzemam pet tibetanskih vaj za ženske s priporočilom vsem ženskam, naj postanejovaša vsakodnevna telovadba. Vsem tistim ženskam, ki  že telovadijo po moški varianti, pa priporočam, da poizkusijo spodaj opisane vaje in same prepoznajo razliko.

Preberi več...

Rakitovec

Nastanek imena rakitovec v grščini in latinščini je povezan z grško legendo. Grški vojskovodja Aleksander Veliki je  svoje osvajalske pohode in bitke vodil na konjih. Konji so bili seveda pri tem pogosto izčrpani, bolni ali ranjeni. Eden izmed vojakov je svojemu izčrpanemu in ranjenemu konju pripravil čaj iz listja, stebel in plodov rakitovca. Konj si je čez noč opomogel, rana pa se je zacelila. Njegova koža je znova dobila lesk, kar je pri konju  vedno znak dobrega zdravja in kondicije.

 

Legende so vedno povezane z ljudskim znanjem in izkušnjami, ki se preko zgodb ohranjajo in prenašajo skozi zgodovino. Znano je, da je bil rakitovec v stari Grčiji  cenjen kot hrana za konje, da bi pridobili na teži. Konji, ki so jedli listje in plodove rakitovca so bili zdravi in imeli so lepo bleščečo kožo. Od tod tudi latinsko poimenovanje Hippophae (hyppos pomeni konj, phaos pa bleščeči). V grški mitologiji se rakitovec omenja kot priljubljena hrana krilatega konja Pegasa, kot izjemno zdravilnega pa ga v svojih delih omenjajo tudi grški filozofi.

 

Rusko ime za rakitovec je «облепиха» (oblepiha), ker je steblo »oblepljeno« s sočnimi mesnatimi zlatimi jagodomi.  Slovensko ime rakitovec verjetno izvira iz imena rakita, rakitje in rakitovje,  v praslovanščini orkyta in orkútah, kar pomeni nekako »imajoča upognjene veje«. Beseda je sorodna z latinsko arcus(lok, krivina). Druga, manj verjetna možnost je grško arkeuthos(brinje).  Veje rakitovca so dejansko upognjene v loku,  prekrite z ostrimi trni, ki pa z zmrzaljo postanejo krhki in takrat je rakitovec možno obirati ne da bi se pri tem poškodovali.

O zdravilni moči rakitovca je pisal že Hipokrat. Tibetanski lame pa so že pred tisočletji iz rakitovca pripravljali mazilo proti mnogim boleznim, skorjo so uporabljali za strojenje kož in za izdelavo platnic dragocenih knjig.

 V starodavni medicini Vzhoda, ki je uporabljala prek 10.000 zdravilnih rastlin,  je rakitovec zavzemal posebno mesto. Uporabljal se je kot sredstvo za celjenje ran, razjed, kožnih bolezni, skorbuta in kot spodbujevalec fizičnih aktivnosti.  

Rakitovec je kot zdravilna rastlina prvič omenjen v tibetanskih medicinskih tekstih iz 8. stoletja. Iz jagod rakitovca so Tibetanci izdelovali prek 800 zdravilnih preparatov.  V zgodovinskih zapisih je rakitovec prvič omenjen kot zdravilo v stari Kitajski. Leta 1977  je rakitovec  Kitajska tudi uradno vključila v farmakopejo.

Navadni rakitovec (Hippophaerhamnoides) je listopadni grm ali nizko drevo iz družine oljčičevk (Elaeagnaceae). Rakitovec je zelo razširjena rastlina - najdemo ga od severne Portugalske preko Pirenejev in Alp vse do Balkana, pa tudi v Turčiji, osrednji Rusiji vse tja do Mongolije, Koreje in Japonske. Rakitovec  zraste od 4 do 15 m visoko. Ima trnaste veje s srebrnkasto skorjo. Listi so nameščeni na kratke peclje,  ozki in podolgovati pri moških rastlinah, dolgi 2 do 6cm, in jajčasto suličasti pri ženskih rastlinah. Zgornja stran je sivo zelene, spodnja pa srebrno bele barve in je poraščena s kratkimi, gostimi dlačicami. Rakitovec ima drobne cvetove, ki so zraščeni v grozdasta socvetja. So rumenkaste barve, iz oplojenih pa se na ženskih rastlinah razvijejo majhni jajčasti plodovi rdeče oranžne ali rumeno oranžne barve s težo od 0,2 – 0,35g.  V plodovih je po ena jajčasta peška, obdana s trdo lupino. Plodovi ostanejo na rastlinah še dolgo potem, ko le-te odvržejo listje. Jagode rastline so med najbolj hranljivimi plodovi, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Poleg v vodi topnih, vsebujejo tudi v olju topne vitamine.

Rakitovec je odporen proti mrazu – vitamini v plodovih ne pomrznejo in dolgo ohranijo svojo vrednost. Na Severu rakitovec imenujejo »car jagod«, zaradi sočnih in okusnih jagod pa tudi »sibirski ananas«,  olje iz rakitovca pa »sibirski balzam«.

Znano je »čudodelno« delovanje olja rakitovca pri celjenju opeklin in poškodb po sevanju. Arabsko ime za rakitovec jeabalafahأبىaba – pomeni preprečiti inلفحlafah– pomeni opekline.

V zimskem času so jagode rakitovca hrana vrsti ptic, nadvse radi pa jih zobajo sivi drozgi.

Ruski kozmonavti so uživali rakitovec kot vsakodnevno hrano. Žrtve černobilske katastrofe l. 1986 so zdravili z oljem rakitovca in sibirske cedre.

V času olimpijskih iger l.1988 v Seulu so kitajskim športnikom za dosego boljših rezultatov dajali sok rakitovca. 90% vsega rakitovca raste na Kitajskem.  V obdobju od l. 1950 do 1985 so na Kitajskem z rakitovcem zasadili 200 000ha zemlje za zaščito tal in vode, pa tudi za kurjavo. Rakitovec se uporablja za omejevanje erozije in izboljšanju kakovosti tal, kakor tudi za razvoj biološke raznovrstnosti. V ajurvedski medicini je rakitovec visoko cenjeno sredstvo, ki tonizira jin in krepi jan.          

Rakitovec je eden najmočnejših antioksidantov in je naravni antibiotik.

Znano je, da imajo plodovi rakitovca  posebno, edinstveno sestavo biološko aktivnih snovi, zlasti vitaminov ter elementov v sledovih in to v koncentracijah, ki jih ni mogoče najti pri nobeni drugi rastlini: 100 g jagod pokriva dnevno potrebo po vitaminih.

Poglejmo primerjavo: plod črnega ribeza ima zelo visoko vsebnost vitamina C - 290 mg na 100g jagod (290 mg%). Ta količina vitamina C zadošča pri odrasli osebi za pet dni.Ena žlica ribeza daje dovolj vitamina C za ves dan.Vsebnost vitamina C v  rakitovcu   se giblje od 100 do 300 mg% v jagodah  in 370 mg% v listih.  V limoni je 50 mg vitamina C (na 100 g), v hrenu 120 mg. Rekorder po vsebnosti C vitamin je angelika  (Angelica sylvestris), katere listi vsebujejo do 1154 mg% vitamin C. V srednjem veku so jo imenovali “angelska rastlina”: varovala naj bi pred mnogimi boleznimi, vključno s kugo. Kadar našemu organizmu primanjkuje vitamina C, je telo veliko manj odporno proti nalezljivim boleznim. Zato je zelo pomembno, da se to pomanjkanje kar se da hitro odpravi. Pomanjkanje vitamina C je najbolj pogosto pozimi, ko primanjkuje svežega sadja in zelenjave, tisto, ki pa je na voljo, pa ponavadi zaradi skladiščenja že izgublja na vrednosti vitamina C. Vitamin C je topen v vodi, zato se presežek izloča z urinom. To pomeni, da moramo ta vitamin telesu dovajati vsak dan sproti.  V plodovih rakitovca je toliko C vitamina, da bi zadoščalo za potrebe vse populacije na Zemlji.

Jagode rakitovca pa poleg vitamina C vsebujejo tudi druge vitamine: v vodi topni vitamin B in v maščobah topni vitamin A. Prav tako vsebuje še jabolčno in vinsko kislino.

Včasih se je rakitovec uporabljal pri krvavitvah sluznice in dlesni, kot krepčilo pri neješčih otrocih in odraslih ter tako kot danes tudi  pri vseh, ki trpijo za pomanjkanjem vitamina C ali pa imajo večje potrebe po tem vitaminu (rekonvalescenti, športniki, kadilci).

V rakitovcu je tudi visoka vsebnost vitaminov  A, B 1, B 2, B 4, B 6, B 8, B 9 B12, K, P, PP, E.  Raziskave v Nemčiji so pokazale, da je v plodovih rakitovca toliko vitamina B12 kot vživalskihjetrih. Vitamin B1 jepomemben za rast in razvoj,  srce, želodec, črevesje in živčni sistem. Vitamin B2 je nujen za proizvodnjo rdečih krvnih celic, protiteles, normalizacijo reproduktivnih funkcij in pravilno  delovanja ščitnice, zdravo kožo, nohte in lase. Vitamin B3 (nikotinska kislina) sodelujejo v oksidacijskih reakcijah celic, pospešuje absorpcijo vitamina C in poveča terapevtski učinek. Vitamin B9 (folna kislina) je pomemben za krvni in imunski sistem. Vitamin P (flavonoidi, zlasti rutin) učinkovito deluje v kombinaciji z vitaminom C - zmanjšuje prepustnost in krhkost kapilarnih žil ter zmanjšuje strjevanje krvi.Vitamin K  je potreben za sintezo proteinov, predvsem tistih za strjevanje krvi in bistven za metabolične procese v kosteh in vezivnem tkivu, pa tudi za dobro delovanje ledvic.Vitamin E (tokoferol) je bistvenega pomena za ohranjanje in obnavljanje reproduktivnih funkcij. V rakitovcu ga je mnogo več kot v mandljih, zato je rakitovec znano sredstvo za povečanje moške potence. Dokazano je, da z običajno prehrano ne zaužijemo dovolj vitamin E.   E vitamin je zlasti pomemben v puberteti in med nosečnostjo. Kot močan antioksidant preprečuje razvoj ateroskleroze in prezgodnje staranje. Klinične raziskave pa so potrdile delovanje E vitamin na različne oblike raka. Znano je tudi, da prav E vitamin deluje  na povišanje libida in potence. V plodovih rakitovca ga je kar 8%.

Pomembna sestavina rakitovca so elementi v sledovih. Skoraj vsi elementi periodnega sistema so prisotni v rakitovcu, zlasti veliko je kalija (pomemben je za srčno mišico, možganske celice in ledvice), magnezija (pomemben je za presnovne reakcije v mišicah in pri prenosu živčnih impulzov), kalcija (uravnava tvorbo številnih hormonov), fosforja, železa, silicija… Rakitovec vsebujejo tudi maščobne kisline Omega 3, 6 in 9, bogat pa je tudi s saharozo, glukozo, fruktozo in pektinom ali vodotopno celulozo, vsebuje pa tudi veliko karotena in karotenoidov.

 V zdravilne namene se uporabljajo listi, lubje in plodovi rakitovca – kot čaji, oljni izvlečki, marmelade , sokovi in sveži plodovi.  Rakitovec pomirja živce, izboljšuje delo jeter, uravnava presnovo in krvni tlak, preprečuje razvoj ateroskleroze.  Olje iz plodov rakitovca uporabljajo pri zdravljenju ozeblin in opeklin, tuberkuloze, ekcemov in drugih kožnih bolezni, bolezni oči, grla itd… Jagode rakitovca se jedo sveže ali pa kot žele, marmelade in sladice. Iz mladih poganjkov in listov so včasih delali črno barvo, iz plodov pa rumeno.

Zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralnih snovi in kislin je seveda tudi zdravilno delovanje rakitovca izjemno široko in učinkovito. Plodovi rakitovca tako učinkovito delujejo pri zdravljenjurazličnih vnetjih,  delujejo pa tudi na obnovo jetrnih celic po zastrupitvi z alkoholom; ateroskleroze in znižujejo raven holesterola v krvi; avitaminoze, ker krepijo imunski sistem (100 g jagod dnevno); razjed želodca in dvanajstnika; opeklin, ozeblin, preležanin, ran in okvar roženice;  vnetja sinusov in dihal ter gripe; stomatitisa in periodontitisa; bolezni sklepov (plodovi in listje kot prevretek) in bolezni oči.

Že dolgo je znano, da  lahko pripravki iz rakitovca  nekajkrat izboljšajo toleranco telesa na določena zdravil proti raku in včasih celo povečajo njihov učinek. Rakitovec  zmanjšuje  tveganje za raka, uporablja pa se tudi pri zdravljenju raka  (jagode, lubje in listje). Blagodejno vpliva na srčno-žili sistem, krepi stene krvnih žil in izboljšuje sestavo krvi.Lubje rakitovca ima visoko vsebnost  serotonina, ki ima zelo ugodne učinke na centralni živčni sistem in zavira tudi rast malignih neoplazem.Zaradi visoke vsebnosti seratonina (ima ga 300x več kot banana), pomaga obvladovati stres in depresije, izboljšuje razploženje in ima na splošno dober učinek na počutje.  

Maria Ana Kolman

26.9.2015

Гантели и штанги. Купить гантели и штанги
Детские спортивные костюмы